Afrika har mange kulturer

Afrika er verdens næststørste og næstmest befolkede kontinent. Med en størrelse på ca. 30,3 millioner km² inklusive tilstødende øer dækker det 6 % af Jordens samlede areal og 20 % af dens landareal. Med 1,2 mia. mennesker i 2016 tegner det sig for ca. 16 % af verdens befolkning. Kontinentet er omgivet af Middelhavet mod nord, Suez-isthmosen og Det Røde Hav mod nordøst, Det Indiske Ocean mod sydøst og Atlanterhavet mod vest. Kontinentet består af en stor blanding af folkeslag, kulturer og religioner.

Den Afrikanske Union (AU) er en overnational union, der består af alle 55 lande på det afrikanske kontinent. AU blev oprettet den 26. maj 2001 i Addis Abeba, Etiopien, og blev lanceret den 9. juli 2002 i Sydafrika. AU’s mål er at opnå større enhed og solidaritet mellem de afrikanske lande og afrikanere, at fremme fred, sikkerhed og stabilitet på kontinentet, at fremme demokratiske principper og institutioner, økonomisk integration og social retfærdighed.

Den Afrikanske Union har en række forskellige kulturer inden for sine grænser. Disse kulturer kan opdeles i fem regioner: Nordafrika, Østafrika, Centralafrika, Vestafrika og det sydlige Afrika.

Nordafrika er hjemsted for berberne, som er nordafrikanske arabere med deres egen kultur og eget sprog, der går forud for den arabiske kultur. De anses for at være en af de ældste etniske grupper i Nordafrika. Ud over berberne er Nordafrika hjemsted for arabere, egyptere, nubiere, koptere, beduiner og andre etniske grupper. Islam er den dominerende religion i Nordafrika.

Østafrika er hjemsted for flere forskellige etniske grupper, herunder kikuyu-folket i Kenya, tutsi-folket i Rwanda og Burundi, zulu-folket i Sydafrika og andre. Kristendommen er den dominerende religion i Østafrika. De sprog, der tales i Østafrika, omfatter swahili (et bantusprog), engelsk (hovedsagelig i Kenya), fransk (hovedsagelig i Burundi og Rwanda), portugisisk (hovedsagelig i Mozambique), luganda (et bantusprog, der tales i Uganda) og kikuyu (et bantusprog, der tales i Kenya), Kinyarwanda (et sprog i Rwanda), Kirundi (et sprog i Burundi), Tigrinya (et sprog i Eritrea), Amharisk (et etiopisk sprog), Oromo (et etiopisk sprog), Somali (et somalisk sprog) og Dinka (et sudanesisk sprog).

Centralafrika er hjemsted for flere forskellige etniske grupper, herunder Fang-folket i Ækvatorialguinea, Gabon, Cameroun og Congo; Beti-folket i Cameroun; pygmæer; bantus; Zande-folket; Luba-folket; Lunda-folket; Yao-folket; Ngoni-folket; Hemba-folket; Luhya-folket; Konso-folket; Afars; Somaliere og andre. Flertallet af centralafrikanerne er kristne med et betydeligt mindretal, der følger traditionelle religioner eller islam. De sprog, der tales i Centralafrika, omfatter fransk (det officielle sprog i seks lande), portugisisk (det officielle sprog i Angola), lingala (et handelssprog, der tales i hele Centralafrika), kikongo (et kongosprog, der tales i Congo-Brazzaville og Congo-Kinshasa), tshiluba (det officielle sprog i Congo-Kinshasa), swahili (der tales i hele Østafrika) og cebuano visayan (Filippinerne)

Det sydlige Afrika er hjemsted for flere forskellige etniske grupper, herunder Zulu-folket i Sydafrika, Xhosa-folket i Sydafrika, Tsonga-folket i Sydafrika, Shona Zimbabwe Ndebele Zimbabwe Venda Zimbabwe